Vad är High Fashion?

 

Nu ska ni få lära er viktig kunskap på HÖG nivå ;)

 

 

Vad är Haute Couture?


Haute Couture (high fashion) är den mest exklusiva designen, tillverkad med avancerad skräddarkonst av de mest exklusiva materialen och är det som visas på catwalken.

 

Det är helt unika kläder som enbart skapas på beställning för den enskilde kunden. Vanligen sys även plaggen för hand. Detta är naturligtvis oerhört kostsam process och idag finns endast runt 300 personer i världen som har råd att betala för denna typ av hantverk.

 

Det finns i dagsläget endast 13 modehus i världen som får kalla sina kläder för Haute Couture och den institution som reglerar detta r franska Chambre Syndicale de la Haute Couture.

 

 

Godkända Haute Couturetillverkare:

 

1. Adeline André

2. Chanel

3. Christian Dior

4. Christian Lacroix

5. Dominiqe Sirop

6. Emanuel Ungaro

7. Franck Sorbier

8. Givenchy

9. Jean Paul Gaultier

10. Jean-Louis Scherrer

11. Elie Saab

12. Giorgio Armani

13. Valentino



 

 

Vad är high fashion?

 

De modeller som visar upp Haute Couture på catwalken kallas för High Fashion-modeller. De är helt enkelt lite längre, lite slankare, utstrålar mer klass och är mer sofistikerade till sitt utseende än sina kollegor som landar inom begreppet vanlig "fotomodell".

 

 

Vad är Prêr-à-porter?


Prêr-à-porter kallas också ready-to-wear och är modeskaparnas färdigsydda, massproducerade kläder som säljs i butiker runt om i världen. Vanligen är det just dessa kollektioner som modepressen och alla bloggare rapporterar om.

 

Prêr-à-porter uppstod på 1960-talet i samband med att nya, unga formgivare ville skapa ett helt annat mode oberoende av Haute Couturens utstakade linje. Idag utgår i allt större utsträckning nya trender från Prêr-à-porter.

 

 

(Källa: Min rektor!)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
BloggRegistret.se
Mode & kläder
Blogg listad på Bloggtoppen.se
Shopping och Mode
Mode & design bloggar