RAKNINGS-GUIDE för män!

Jag har fått efterfrågan om mer information till männens skägghyvling. Det kommer nu!





Rakning


I kampen mot den ständiga utväxten har mannen utvecklat två vapen: våt- och torrakning. Torrakning, det vill säga rakning med rakapparat, är den snabbaste metoden och ger för många ett fullt tillräckligt resultat. Idag finns det även rakapparater som gör gränsen mellan våt- och torrakning suddigare då dessa rakapparater kan användas i duschen. Ni som alltid vill ha det bästa skall definitivt välja en skarp rakhyvel och ett bra rakmedel istället för en rakapparat. Rakhyveln kommer närmare huden och ger en slät och jämn rakning. Våtrakning tar längre tid och kräver mer träning men resultatet blir desto bättre.

 


Rakhyveln


Först och främst behöver du en bra rakhyvel. Du skall välja en rakhyvel med minst två rakblad (gärna tre) och absolut inga engångshyvlar. Engångsrakhyvlar har endast ett blad och du måste därför dra rakhyveln fler gånger för att uppnå samma resultat som en riktig rakhyvel. Engångsrakhyvlarna är också helt oledade vilket gör att risken för skärsår ökar betydligt eftersom hyveln inte kan följa dina ansiktsformer lika bra som en ledad. Gillettes Mach3 är ett exempel på en utmärkt rakhyvel med tre rakblad, och i den senaste versionen, Mach3 Turbo, utrustad med mjukgörande Aloe Vera-remsa.



Rakkniven


Fortfarande finns det (skickliga) män som bemästrar konsten att raka sig med en rakkniv. Rakkniven är mycket vass och ett mycket riskabelt sätt att bli av med skäggstubben. Men vill du ha den närmsta och bästa rakningen som finns att tillgå så lär dig för all del denna ädla konst. Vi rekommenderar dig att konsultera en erfaren barberare för vidare vägledning.

 


Rakskum, rakgel och rakolja


För att underlätta rakningen och undvika skärsår skall man alltid använda ett bra rakmedel. Det finns tre former av rakmedel: rakskum, rakgel och rakolja. Vilket medel du skall använda är individuellt och därför får du här några tips för att du skall kunna hitta rätt.

 


Rakskum


Om du inte har så kraftig skäggväxt och dina skäggstrån är ganska mjuka är rakskum ett bra alternativ för dig. Skaka alltid flaskan/burken innan du trycker ut löddret, applicera rikligt och låt det sitta kvar några minuter innan du börjar raka dig så mjukas skäggstråna upp ytterligare.

 


Rakgel


Rakgel lämpar sig bäst till normal eller tjock skäggväxt. Dess konsistens är tjockare och mer oljig än raklöddret. Fördela rakgelen över båda händerna och applicera därefter ett litet lager och låt det sitta kvar i ett par minuter. Zirh Shave Gel är en perfekt rakgel då den innehåller Aloe Vera och Ginseng som lindrar och dämpar irritationer.

 


Rakolja


Rätt använd ger rakoljan den bästa och mest hudnära rakningen. Oljan är mycket dryg och det behövs endast ett par droppar för att mjuka upp skägget. Applicera oljan på redan vått skägg och börja därefter att raka direkt. När huden svalnar kan rakhyveln gå trögare, gör då så att du skvätter lite varmt vatten i ansiktet så verkar oljan igen. Se även till att du sköljer rakhyveln efter varje drag eftersom oljan har en tendens att snabbt täppa igen hyveln. Zirh Prepare är en effektiv rakolja som även innehåller E-vitamin som hjälper din hud att förbli ung och fräsch.

 


Rakningen


Först och främst, ta det lugnt när du rakar dig, det är knivblad som du håller mot din strupe och den största anledningen till skärsår att man har för bråttom.

 


Fem enkla steg:



1. Raka dig alltid direkt efter eller i samband med att du duschar. Det varma vattnet mjukar upp och vidgar skäggstråna och gör rakningen smidigare och mer behaglig. Börja med att lära känna din skäggväxt genom att dra fingertopparna över skäggväxten. Detta är viktigt eftersom du måste veta åt vilket håll skäggstråna växer och var din skäggväxt är tjockast. Blöt ansiktet med varmt vatten men inte för hett då det kan skada din hud. När skäggstråna hettas upp sväller de och blir mjukare.

2. Applicera det rakmedel du valt, använder du rakgel eller raklödder så låt det sitta kvar en liten stund innan du börjar själva rakningen.

3. Börja raka där din skäggväxt är tunnast, oftast innebär det att man börjar på ansiktets sidor, fortsätter till halsen och avslutar med partiet runt munnen, hakan och under halsen. Raka medhårs och sträck huden med hjälp av din fria hand. Dra små och lugna drag så minskar du risken för skärsår.

4. När du rakat dig enligt konstens alla regler, skölj då ansiktet i ljummet vatten och torka dig med en handduk. Klappa hellre försiktigt ansiktet med handduken än att gnugga. Gnuggning minskar hyns elasticitet och påskyndar synliga ålderstecken.

5. Avsluta med en rakbalsam exempelvis Zirh Soothe men undvik rakvatten och preparat som innehåller mycket alkohol då det kan irritera och torka ut din hud.

Sådär! Nu har du genomfört en perfekt rakning och resultatet ser du, med stort nöje, i spegeln.

 


Skärsår


Ibland händer det, man har för bråttom, trycker för hårt och resultatet är ett skärsår som inte tycks vilja sluta blöda. Vissa försöker stoppa blödningen med papper, andra sätter plåster över halva ansiktet. Smarta män ligger alltid ett steg före. Alunstift är en fantastisk uppfinning som innehåller kaliumaluminiumsulfat som direkt stoppar blödningen och stramar åt huden. Dra stiftet över skärsåret och vips slutar det blöda! Det svider en aning men precis som skärsåret är det snart ett minne blott.

 


Tips från coachen


Du har redan fått många bra tips för att lyckas med rakningen. Det viktigaste för en bra rakning är rätt verktyg och att skäggstråna blir mjuka. Ett enkelt sätt att försäkra sig om att skäggstråna alltid är mjuka är att först tvätta ansiktet i varmt vatten med Zirh Clean. Clean innehåller citronolja som sitter kvar en stund även efter det att du tvättat bort löddret. Citronoljan hjälper till att mjuka upp din skäggväxt och underlättar därmed rakningen.

(Info tagen från www.gents.se)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
BloggRegistret.se
Mode & kläder
Blogg listad på Bloggtoppen.se
Shopping och Mode
Mode & design bloggar