Martin Margiela


Martin Margiela 1957 -

Designern Martin Margiela vill gärna hålla sig okänd, men lyckas inte. Han vägrar gå ut och vinka till publiken efter sina visningar, men folkets jubel verkar aldrig ta slut ändå. Han visar sig aldrig öppet ute bland folk, syns aldrig på bild, ställer aldrig upp på intervjuer och kommunicerar endast via fax med media.
Han har också alltid varit emot märkeshysterin och märker därför sina kläder endast med en liten nummerlapp som sys fast på kläderna med 4 vita tjocka stygn. Han vill också att hans modeller ska vara så anonyma som möjligt och därför bär de alla svarta ögonbindlar.
Martin Margiela var redan som tjugoåring en man som gick sina egna vägar på modeskolan. När andra begåvade designer i skolan startade modekollektivet Antwerpen 6 för att effektivt marknadsföra sig själva och en ny typ av mode, ställde han sig vid sidan om. Han var ändå den som gick längst i idéerna om den nya estetiken - dekonstruktion och motreaktion. Plaggen som utvecklades från dessa visioner kan till exempel ha alldeles för långa ärmar och sömmar på utsidan. Eller så hade de sluttande axlar, i en tid när axelvadden var oumbärlig. Margielas design utstrålar identitet. Han visar upp det andra designer helst gömmer: insidan av kläderna och hur de är konstruerade. Sedan 1997 har Margiela också ansvarat för Hermés damkollektion.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
BloggRegistret.se
Mode & kläder
Blogg listad på Bloggtoppen.se
Shopping och Mode
Mode & design bloggar